Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Wat is een horeca groothandel?

 

Een horeca groothandel is een commerciële onderneming die zich richt op horecaondernemers. Horeca groothandels worden ook wel aangemerkt als zelfbedieningsgroothandel. Een zelfbedieningsgroothandel is een warenhuis voor ondernemers. Mensen die ondernemen in de horeca kunnen hier dus hun producten inkopen. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden die er zijn voor ondernemers en gaan we dieper in op de vraag wat is een horeca groothandel?

Groothandel in vergelijking met een normale winkel

Het belangrijkste verschil met normale winkels is dat de artikelen en goederen groot ingekocht kunnen worden bij een horeca groothandel. Een ander belangrijk verschil is dat particulieren niet terecht kunnen bij een groothandel. Omdat horeca groothandels regelmatig te maken hebben met grote bestellingen en vaste klanten bezorgen de meeste horeca groothandels bij de plek van de onderneming. De horeca branche kent verschillende groothandels, die gericht kunnen zijn op verschillende vakgebieden en specialisaties of deze gecombineerd hebben. De meeste horeca groothandels verkopen dranken, etenswaren, koel- en diepvriesproducten, rookwaren, groente en fruit en non-food artikelen, zoals servies, bestek, glaswerk, tafellakens, verlichting en horeca machines. Daarnaast bestaan er gespecialiseerde horeca groothandelsbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan wijngroothandels, visgroothandels en aan groothandels, die zich richten op professionele horeca keukens. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een brouwerij die bier komt leveren. Je hebt deze vrachtwagens vast wel eens in het straatbeeld gezien. Nu weet je wat een horeca groothandel is.

Speciaalbier in opkomst in Nederland

Speciaalbier wordt door Nederlanders steeds meer gedronken. De brouwerijen in Nederland nemen ook toe. Bier wordt dus een steeds meer gevraagd product. In Nederland kwam speciaalbier pas halverwege de jaren tachtig grootschalig op de markt. Hoewel in de 19e eeuw al witbieren en stouts werden gemaakt, domineerde pils lange tijd de markt. Voor speciaalbier was er nog nauwelijks ruimte. Vanaf de jaren ’80 neemt de belangstelling voor speciaalbier toe. Kleinschalige brouwerijen die speciaalbieren brouwen komen op en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot dat het aantal brouwerijen en biermerken snel stijgen. De afgelopen jaren is de speciaalbier branche geëxplodeerd. Dit sluit aan bij de trend van hoe men bier beleeft. Er zijn verschillende soorten speciaalbier waaronder:

 

  • witbier
  • IPA
  • Stout
  • Blond
  • Tripel

 

Verschil tussen speciaalbier en pils

Tegen een bierliefhebber moet je niet zeggen dat je pils gaat drinken als je aan een speciaalbiertje zit. Dat is net zoiets als vloeken in de kerk. Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Dat klinkt lastig, maar het zit best makkelijk in elkaar. Bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Pils is een soort bier, net als speciaalbier. Veel mensen denken dat bier en pils hetzelfde is, dat is dus niet zo. Onder pils of pilsener wordt het ‘normale bier’ verstaan en onder speciaalbier al het bier met een smaakje. Qua smaak variëren deze heel erg. Pils is een soort bier dat voor het eerst in de stad Pilsen, in het huidige Tsjechië, werd gebrouwen. Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Speciaalbieren zijn bovengistend en pils is bijna altijd ondergistend. Hierdoor kan bij speciaalbier altijd extra smaak toegevoegd worden. Welke smaken er zijn? Dat kan een expert in een horeca groothandel je vertellen. Dat is dus ook uniek aan wat een horeca groothandel is. Zij hebben verstand van de verschillende producten die verkocht worden in de branche. Maar ook kan je speciaalbier online kopen.