Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Gerechtsdeurwaarder voor de deur, en nu?

gerechtsdeurwaarder inschakelen

Liever hoef je natuurlijk nooit te maken te krijgen met een gerechtsdeurwaarder. Men denkt vaak gelijk aan het feit dat hun huis of eigendommen in beslag genomen worden, echter kun je al vrij snel in aanraking komen met een gerechtsdeurwaarder. Een openstaande boete of rekening kan er namelijk al voor zorgen dat er contact met u gelegd wordt.

Gerechts-, belasting- en gemeentedeurwaarder

Wat vaak in door de war gehaald kan worden is het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een andere soort deurwaarder, er bestaan namelijk drie soorten. Een gerechtsdeurwaarder inschakelen gaat voornamelijk over openstaande boetes en schulden zoals een openstaande telefoonrekening of studiefinanciering. Daarnaast bestaan er nog twee andere type deurwaarders. Zo heb je de belastingdeurwaarder die gaat over onbetaalde belastingen en een gemeente deurwaarder die betrekking heeft tot schulden die je kan hebben bij de gemeente.

Wat is een gerechtsdeurwaarder

Wat men vaak denkt is dat een gerechtsdeurwaarder pas in contact komt als het eigenlijk al ‘te laat’ is. Wanneer een rekening, boete of andere schuld niet betaald wordt krijgt men vaak een aanmaning van de gerechtsdeurwaarder. Dit is een brief die je eraan moet herinneren dat er wel betaald moet worden. Wanneer hier geen gehoor aan gegeven wordt komt een gerechtsdeurwaarder daadwerkelijk bij je aan de deur met een dagvaarding. De dagvaarding is een oproep om naar een rechtbank te komen.

Beslag leggen

Een gerechtsdeurwaarder is bevoegd om beslag te leggen op al je spullen en hetgeen wat geld waard is. Zo ook je inkomen, echter geldt hier wel de regel van beslagvrije voet. Dat deel van je inkomen mag niet in beslag genomen worden. Daarnaast mag kleding en voedsel ook niet in beslag genomen worden. Je spullen worden echter pas in het uiterste geval in beslag genomen. Dit gebeurt na de rechtszaak wanneer de rechter heeft besloten dat dit de maatregel is geworden.

Wat gebeurt er met de spullen

De in beslag genomen spullen worden vaak geveild op een openbare veiling. Met de opbrengst van de spullen wordt de gerechtsdeurwaarder betaald en tevens ook de rekeningen/ schulden. Dit gebeurt echt pas in het uiterste geval en het zal waarschijnlijk bij velen niet hierop uitwijzen.

Een gerechtsdeurwaarder is dus helemaal niet zo’n angstaanjagend iets als men vaak denkt. In het uiterste geval zal er beslag gelegd worden op spullen, maar in vele gevallen loopt het hier niet op uit. Hier gaan minimaal 3 huisbezoeken en herinneringen aan vooraf. Om toch deze situatie te vermijden is het slim om vroegtijdig contact te zoeken bij schuldhulpverlening.